Press Enter / Return to begin your search.

nONGuvernamental

Stiri CSR / Stiri ONG

Envisia – Boards of Elite și partenerii săi ne prezintă rezultatele Forumului ESG 2021

Envisia – Boards of Elite, în parteneriat cu Bursa de Valori Bucureşti (BVB), Asociaţia pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR), INNOVA Project Consulting şi International Association for Sustainable Economy (IASE), a organizat miercuri, 13 octombrie 2021, Forumul “Strategii de maximizare a valorii pentru companiile româneşti”, desfășurat în format hibrid și găzduit la sediul BVB.

Forumul a marcat lansarea unor instrumente valoroase, ce vin în ajutorul piețelor locale în demersul de implementare a practicilor ESG. Astfel, Dr. Gabriela Hărțescu, Președinte al Comitetului Academic IASE, a anunțat în premieră lansarea certificărilor IASE – International Association for Sustainable Economy în România. Adrian Tănase, Director general BVB, a menționat lansarea la începutul anului viitor al unui ESG Reporting Guidline, elaborat în colaborare cu BERD; iar ARIR și INNOVA Project Consulting au lansat Ghidul pentru Afaceri Responsabile Ediția 2021, care poate fi descărcat aici și reprezintă un ,,mecanism de învățare de la egal la egal, prin care companiile își pot identifica soluții la problemele cu care se confruntă,” a declaratMihaela Croitoru, Managing Partner INNOVA Project Consulting.

Forumul a fost deschis de speakerii internaționali Martin Moloney, Secretar General al Organizației Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) și Nada Kakabadse, Președintele Comitetului Academic Envisia – Boards of Elite. Aceștia au subliniat importanța implementării ESG la nivel de strategie și rolul reglementărilor facilitatoare îndeplinirii eficiente a acestor cerințe, având în vedere provocările des întâlnite pe piețele financiare unde poziționarea, integritatea și sustenabilitatea joacă roluri la fel de importante. Cei doi speakeri au trecut în revistă recentele lor activități de cercetare, sub forma unor rapoarte ce vin în ajutorul companiilor și nu numai. În această notă, Martin Moloney, Secretarul General al Organizației Internațională a Comisiilor de Valori Mobiliare (IOSCO) a anunțat publicarea, în perioada următoare, a unui document prototip ce are în vedere oferirea unei imagini de ansamblu asupra ceea ce se înțelege prin standarde globale de bază, însoțit de asemenea de un raport cu privire la importanța ratingurilor și calitatea datelor.

„ESG este mai mult decât un trend, aceste standarde au devenit deja definitorii atât din prisma companiilor care emit instrumente financiare sustenabile, cât și în analiza potențialelor investiții. Suntem la început, dar inițiativele deja existente – colaborarea noastră cu Sustainalytics pentru furnizarea de analize și rating-uri ESG pentru companiiile listate pe Piața Reglementată, colaborare care a intrat în al doilea an, evenimentele organizate pentru conștientizarea importanței sustenabilității corporative și promovarea produselor de finanțare verzi, precum și lansarea Ghidului pentru Afaceri Responsabile Ediția 2021 – reprezintă un semnal pozitiv pentru toți actorii din piața de capital. Bursa de Valori București continuă demersurile pentru implementarea la nivelul companiilor listate a acestor standarde, iar anul viitor vom lansa un ghid de raportare ESG, elaborat în colaborare cu BERD”, a afirmat Adrian Tănase, din partea Bursei de Valori București.

De asemenea, la discuțiile moderate de Daniela Șerban, Președinte ARIR, și Gabriela Hârțescu, Președinte Comitetul Academic IASE, au participat parteneri și companii de top de pe piața locală, printre care Flavia Popa, Secretar General BRD Groupe; Alina Petrescu, Director de Comunicare și Sustenabilitate OMV Petrom; Alexandru Stânean, CEO Teraplast; Mihai Purcarea, CFA – CEO BRD Asset Management; Cristian Sporis, Vicepreședinte Raiffeisen Bank Romania și Andrei Burz-Pînzaru, Partner Reff & Associates.

Dezbaterile au pus în valoare rolul, percepția asupra practicilor ESG și importanța implementării lor atât la nivel de infrastructură, organizațional, cât și la nivel strategic, precum și beneficiile pe care acestea le pot aduce companiilor. Au fost trecute în revistă alături de expunerea instrumentele necesare și procesului de implementare și integrare, cu accent pe accesul la finanțare mai ieftină prin instrumente financiare precum obligațiunile (bonds) sociale și cele verzi. Invitații au discutat stadiul reglementărilor legislative și impactul acestora, procesul de raportare și transparență în susținerea eticii și a bunei guvernanțe.

Invitații au subliniat, de asemenea, formarea unor task-force-uri și structuri dedicate implementării sustenabilității în cadrul fiecărei entități în parte.

Totodată, este de remarcat faptul că, dincolo de aspectele financiare, legislative sau tehnice, educația a reprezentat pilonul cel mai abordat și prioritizat între obiectivele subliniate prin discuțiile din cadrul acestui forum.

„Astfel, în contextul soluțiilor educaționale dedicate cadrului profesional, lansării și prezentării certificărilor IASE GLOBAL, ESG-ul va deveni o parte componentă a portofoliului de competențe pe care va trebui sa îl aibă fiecare specialist, fiecare profesionist, indiferent de mediul în care activează”, a declarat Dr. Gabriela Hărțescu, Președinte al Comitetului Academic IASE.

Informații despre certificările IASE în domeniul ESG sunt disponibile pe website-ul asociației.

,,Ar trebui să se afle 3 direcții importante în ceea ce privește zona aceasta de construcție a unui business sustenabil […] începe de la recrutarea membrilor de board, ESG ar trebui sa fie incluse în acea matrice de competențe pe care board-ul trebuie să o aibă obligatoriu la înrolare […] board-ul trebuie să aibă în vedere faptul că trebuie să investească în educația membrilor, tot ce înseamnă concepte de ESG, tendințe globale, actualizări pe proceduri de guvernanță, analiză de impact pe nivel social și la nivel de comunitate […] o evaluare”, a menționat Carmen Micu, Președinte IASE Global, care susține, de asemenea, importanța și beneficiile îmbrățișării diversității.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.